Dubai! İstanbul'dan uçak ile 4.5 saatlik uçuş mesafesinde, sıcak, egzotik bir seyahat noktası. Ben soğuk sevmem, karla kışla işim olmaz.Kalın kazaklardan, ağır botlardan, tüylü montlardan bıkanlara sesleniyorum! Kışa kısa bir mola vermek isteyenler, rotanızı çevirmeniz gereken yer, Hoş, biz Ege bölgesinde sert bir kış yaşamıyoruz. Yine de kışın sıcak yerlere gitmek, kayağa gitmekten çok daha güzel bir hayaldir benim için. Çok sevdiğimiz arkadaşımız Serkan da bu sene Dubai'ye taşınınca bizim kış tatilimiz belli oldu, Dubai!
Açık konuşayım, Dubai ile ilgili ön yargım vardı. Tarihinin olmayışı, yüksek binalar ve alışveriş merkezi üzerine kurulu bir yaşam şekli bana buranın gezmeye değer olmadığını düşündürüyordu. Yapay bir şehir diyordum. Ama gidip görünce "yapay"lığın bile güzelinin yapılmış olduğunu gördüm. Turistlerin ilgisini çekecek bir çok aktivite bulmuşlar, "en"leri bir şehirde toplamışlar ve gezilesi bir şehir inşa etmişler.
Dubai ile ilgili gezi bloglarını tarayıp okumuş olsam da orada yaşayan biri ile gezmek bir başkaymış! Yazacağım tüm yararlı bilgiler için Serkan'a çok teşekkür ederiz.
Dubai'ye gidiş ve Genel bilgiler
Dubai'ye uçak bileti için Emirates Havayolları, Türk Hava Yolları, Pegasus ve FlyDubai sitelerine gözatabilirsiniz. Son 2 saydığım daha uygun fiyatlı havayolları. Biz THY ile uçtuk, İzmir bağlantısının olması ve uçuş saatleri tercih sebebimizdi.
Birleşik Arap Emirlikleri'ne girerken vize alıyoruz. Telaşa mahal yok, konsolosluğa çağırmıyorlar. Vize online olarak alınıyor. Emirates havayolları vize olayını kendi hallediyormuş. Biz Türk Hava Yolları aracılığı ile online vize aldık. Gerekli belgeleri sisteme yüklemek yeterli oluyor. Vize ücreti 85$. Vize mail adresinize geliyor, çıktısını alıp ülkeye girişte göstermeniz bekleniyor.
BAE'nin para birimi "dirhem". AED olarak kısaltılıyor. Türkiye'de çok geçerli olmadığı için Dubai'ye giderken yanınızda dolar götürmeniz tavsiye ediliyor. Orada rahatlıkla doları dirheme çevirebilirsiniz, bir çok yerde kur sabitmiş.
Saat farkını da unutmayalım, Türkiye'den 2 saat ileride yaşıyorlar.
Resmi dil Arapça olsa da İngilizce ile her iş görülüyor. Hatta hiç Arapça duymadan geri gelebilirsiniz, İngilizce çok baskın. Çalışanlar, tezgahtarlar, garsonlar Hintli veya Filipinli, onlar da İngilizce konuşuyorlar. Levhalarda her şeyin İngilizce açıklaması var.
Dubai'ye gitmek için en uygun zaman Kasım-Mayıs arası. Yılın diğer bölümü düşünmeyin bile, kavrulursunuz… Kasım ve aralık başı, nisan ve mayıs başı denize girmek için uygun. Bizim gittiğimiz şubat ayında sahilde güneşlenenler çoktu ama denize girebilen babayiğit azdı. Çünkü su soğukmuş.
Şubat ayı oranın kışı olmasına rağmen biz öğlen sıcağında kısa kollu ile gezdik. Kapalı mekanlar klimalı olduğu için hırka bulundurmakta fayda var. Gece-gündüz sıcaklık farkı fazla olduğu için akşamları deri ceketimi giydiğim de oldu.
Biz gelmeden önceki gece Dubai'de yağmur yağmış ve ortalığı sel götürmüş. Çöl iklimi olduğu için şehrin altyapısı yağmura göre hazırlanmamış. Daha ilk fotoğrafta Dubai'yi rezil etmek istemezdim ama ileriki fotolarda telafi edeceğim söz 😛
Yağmur ardından Dubai'de trafik
Dubai için 4 günlük bir seyahat yeterli geldi bize. İlgi alanınıza göre seyahati uzatabilirsiniz. Oranın hafta sonu tatilinin cuma ve cumartesi olduğunu bilmekte fayda var. Gerçi günler çok fark etmiyor, bir çok dükkan her gün açık.
Bu Arap yarım adasındaki ülkeler ile ilgili zihnim bulanıktı. "Dubai hangi ülkede?", "Başkent değil mi?" "Oralarda neler var başka?" gibi deli sorular vardı kafamda…
Arap Yarımadası haritasında UAE yazan yer Birleşik Arap Emirlikleri
Petrol sayesinde ihya olmuş arap yarımadası ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri, küçük ama çok zengin bir ülke. 7 adet emirlikten oluşuyor, başkent yani baş emirlik Abu Dhabi. En modern, en turistik olanı ise aynı zamanda finansal merkez olan Dubai.
Birleşik Arap Emirlikleri haritası
Her emirliğin başında bir emir var. Halk emirlerini çok seviyor, resimleri her yerde.
Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarına "Emirati" deniliyor. Emiratiler evlendiğinide devlet 1 milyon dirhem yardımda bulunuyormuş. Halktan hiç vergi alınmadığı da düşünülürse gel de sevme sen bu şeyhleri. Emiratiler o kadar zengin ve refah içindeler ki, ya çalışmıyorlar, ya da memuriyet tarzı rahat işlerde çalışıyorlar.
Soldaki: Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Dubai emiri. Ortadaki: Halife bin Zayid El Nahyan, Abu Dhabi emiri. Sağdakini bilmiyorum, bu saydığım ikisinin resimleri her yerde!
Ülkeye adımımızı atar atmaz vize memurlarının arabik kıyafetler içinde olduğunu görüyoruz. Bunlar hep böyle midir diye sormaya kalmadan bütün arapların o tür giyindiğini farkediyoruz, beyaz uzun elbise ve başta bir örtü. Bu kıyafete kandura deniliyormuş.
Arapların kıyafete dikkat!
Düşününce bir yandan "bugün ne giysem" derdi yok, giyeceğin belli. Sıcak iklime uygun bir kıyafet, elbiseleri alttan hava alıyor. Ferrarilerin içinde uçuşan eşarpları ile alışkın olmadığımız görüntülere hazırlıklı olun!
Bayanlar ise siyah çarşaflar içinde. Dubai nispeten liberal bir emirlik olduğu için bayanların yüzü açık olabiliyor. Tek açık olan yerleri yüz olduğu için makyaja çok önem veriyorlar ve bazılarının yüzleri gerçekten çok güzel!
Bir çift turist ve bir çift arap
Bu kıyafet kuralları lokaller için geçerli, siz turist olarak istediğinizi giymekte özgürsünüz.
Özgürlük demişken alkol tüketimine de değinelim… Otellerde ve barlarda, bazı kafelerde alkol servisi yapılıyor. Biz her gittiğimiz yerde içtik. Ama marketten alayım, sahilde bir bira çakayım lüksünüz yok.
Araplar kokuya çok önem veriyorlar. Alışveriş merkezlerinde devamlı bir koku hakim, kokuların da arabik bir aroması var, başka yerlerde duymadığım. Bir süre sonra alışıyorsunuz, güzel geliyor.
Dubai'de nerede kalınır?
Dubai çok turist çeken bir yer olduğu için bol sayıda otel var. Biz otelimizi booking.com dan ayarladık. Orada yaşayan arkadaşlarımızın tavsiyesi üzerine Dubai'nin Al Barsha bölgesinde bir otelde kaldık. Booking'e baktığınızda Bur Dubai ve Deira bölgelerinde çok sayıda ve çok uygun fiyatlı otellerin olduğunu göreceksiniz ama bizim kaldığımız Al Barsha bölgesi turistik aktivitelere ve alışveriş merkezlerine daha yakın konumda.
Otelimizin adı Citymax Al Barsha idi. 3 gecelik çift kişilik odaya 800 tl civarı ödedik. Odada temel ihtiyaçlarınızı sağlayacak bir konfor vardı, fazlası değil. Temiz bir oteldi. Kahvaltı fiyata dahil değildi, odalarda internet yoktu ama lobide internet bedava idi.
Bütçeniz genişse Marina veya Jumeriah Beach bölgesinde bir otel de bakabilirsiniz, daha keyifli olabilir.Bizim otelimiz Mall of Emirates'e yürüme mesafesindeydi, alışveriş odaklı gelenler için ideal. Aldıklarınızı odaya bırakıp alışverişe devam edilebilir.
Otelimiz metro istasyonuna da çok yakındı ama biz hiç metroyu kullanmadık. Metro da çok temiz ve nezihmiş, ilk 2 vagon bayanlara ayrılmış, boş bulduk diye atlayıp binmeyin beyler! Benzin inanılmaz ucuz olduğu için taksiler de çok ucuz. Bol bol taksi kullanabilirsiniz. Bayan şoförlerin kullandığı pembe taksileri göreceksiniz.Dubai'de hava çok sıcak olduğu için duraklar bile kapalı ve klimalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder