ÇİN
Binlerce yıl süren hanedanlar ardından 20. yüzyılın başında cumhuriyet yönetimine geçen Çin'de 1949'da, Komünist Parti ve Mao Zedong öncülüğünde Çin Halk Cumhuriyeti ilan edildi.
Bu tarihe kadar ülkeyi yöneten Çan Kay-Şek'in yönetimden isimlerle Tayvan'a kaçması, günümüzde hala süren Tayvan sorunun da başlangıcı oldu.
Uzun yıllar kapalı bir ekonomi yapısı gösteren Çin, 1980'lerin başlarında, kollektif tarım uygulamasını durdurdu ve özel teşebbüse yeniden izin verdi.
Şu anda Çin dünyanın en büyük ihracatçılarından ve rekor düzeylerde dış yatırım çekiyor.
Dünya Ticaret Örgütü'ne katılma hakkı kazanan Çin'in bu anlamda yakında yeni bir devrim yaşayacağı düşünülüyor. Bu şekilde Çin dış pazarlara daha kolay erişim hakı kazanacak, ancak dış rekabete de açık hale gelecek.
Bu durumun özel sektör yatırımlarını arttırması ve devlet denetimindeki hantal kuruluşların çöküşünü hızlandırması bekleniyor. Ancak Çin'de bazı çevreler bunun işsizlik ve istikrarsızlık gibi ağır bedelleri de beraberinde getirmesinden çekiniyor.
Çin Seddi insan eliyle yapılan en büyük eserlerden
Ayrıca Çin'in muazzam ticaret fazlası ve korsan mal üretimi, ticari ortağı durumundaki ülkelerle ilişkilerde kimi zaman huzursuzluk yaratıyor.
Başta ABD olmak üzere batılı ülkeler Çin para biriminin değerinin yükseltilmesi gerektiğini, böylece ihracat patlamasının da durulacağını savunuyor.
Ekonomideki patlama, büyük bir enerji açlığını da beraberinde getiriyor. Çin, ABD'nin ardından en büyük ikinci petrol tüketicisi.
Kömür üretim ve tüketiminde ise ilk sırada yer alıyor.
Dışarıdan enerji ithaline milyarlarca dolar harcayan ülkenin bu alandaki en büyük yatırımı ise 25 milyar dolara mal olması beklenen Üç Vadi Barajı hidroelektrik santralı projesi.
Ekonomideki hareketlilik çevreye ise artan kirlilik şeklinde yansıyor. Dünyanın en kirli kentleri Çin'de bulunuyor.
Kentsel ve kırsal kesimler arasında oluşan ekonomik uçurum ülkenin en önemli toplumsal sorunlarından biri haline geliyor.
Kırsal kesimlerden pek çok yoksul köylü bir inşaat patlaması yaşanan doğudaki kentlere akın ediyor.
İşçi ve çiftçi kesimlerinde ise huzursuzluk artan eylemlerle kendini gösteriyor. 2005 yılı içinde resmi rakamlara göre 87 bin 'kitlesel olay' yaşandı.
Yetkililere yolsuzluk suçlamaları, zorunlu tahliye ve istimlak kararları konusunda dilekçeler sunmak için her yıl Pekin'e onbinlerce kişinin gittiği tahmin ediliyor.
Çin Turizmine Bakış
Geniş bir yüzölçümüne sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin görkemli doğası, zengin kültürü, farklı etnik örf ve adetleri, verimli toprakları ve lezzetli yemekleri dünyaca ünlüdür. Bunun yanı ıra Çin, zengin turizm kaynaklarına da sahiptir. Çin’in son dönemde ekonomide sağladığı büyük başarıya paralel olarak turizm sektörü de hızlı bir gelişim göstermektedir. Şu anda Çin’de gezilecek turistik ören yeri sayısı gittikçe artarken, altyapı hizmetleri de iyileştirilmektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak Çin’e seyahat eden yabancıların sayısı da günden güne artmaktadır.
Çeşitli turizm kaynaklarına sahip Çin’de farklı turizm faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Örneğin deniz seviyesinin 155 metre altında bulunan Turfan Havzası içinde bulunan Aydin Gölü’nün dip noktası ile 8848 metre yükseklikteki dünyanın en yüksek tepesi Everest zirvesi arasında 9000 metrelik bir fark vardır ki bu olağanüstü bir durum arz etmektedir. Başka bir örnek ise Hengduan Dağları üzerinde dört mevsimin bir arada yaşanmasıdır. Bu dağlarda hemen hemen her beş kilometrede değişik bir mevsim yaşanır.
Dünya medeniyetlerinin beşiği olan Çin, parlak tarihi ve kültürünün bir uzantısı olarak pek çok antik esere sahiptir. Ülke turizmi için oldukça ilginç olan bu kalıntılara her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana 29 ayrı antik çağa ait yerleşim yeri bulunmuştur.
Ülkedeki sayısız tarihi kalıntıdan Çin’in ilk feodal imparatoru olan Qing Shihuang’ın mozolesini koruyan yeraltı ordusu ve atları ile bronz at arabası, dünyanın 8. harikası olarak kabul edilir ve hizmete açılan Yeraltı Ordusu Müzesi her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlar. Dunhuang Mogao Mağarası’ndaki duvar resimleri “dünyanın sanat deposu” olarak kabul edilir. Dünyada büyük ün kazanan Çin Seddi, Çin’e her gelenin mutlaka görmek istediği bir yerdir. Bunun dışında Çin’in 56 etnik grubunun özgün tarihi, kültürü, örf ve adetleri de görülmeye değer turizm kaynakları arasında yer alıyor.
Çin’in Doğal Güzellikleri
Son derece zengin turizm kaynaklarına sahip olan Çin’in her yöresinde eşsiz güzelliklere sahip dağ, ırmak, pınar, şelale, antik kalıntı, ender bulunan hayvan türleri ve bitkiler ile sayısız eski eser görmek mümkündür. Bütün bu güzellikler doğa ve insanlar ile uyumlu bir şekilde bir arada bulunmaktadır. Çin’de UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınan eserlerin sayısı 29’u buldu. Bunlardan üçü doğal miras, 21’i kültürel miras ve dördü doğal ve kültürel miras olarak kabul edildi. Söz konusu doğal ve kültürel mirasların Çinlilerin zekasını ve çalışkanlığını yansıttığı söylenebilir.
Bu değerli doğal ve kültürel mirasların dışında Çin’de güzel manzaraları ve zengin kültürüyle ün kazanan sayısız yer vardır. Turistler genel olarak bu yerleri gezerek, Çin’in doğal güzelliği ve eskiye uzanan medeniyeti hakkında bilgi sahibi olurlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder