11 Mayıs 2018 Cuma

Dünya’nın En Ekolojik 5 Köyü Nerede Diyorsanız Buyrun Bakalım

Ekolojik köyler doğayla ve tüm canlılarla iç içe yaşayan, çevre dostu, kendi kendine yetebilen, dayanışma içerisinde olan insanlardan oluşur. Bu insanlar yeşil üretim, doğal enerji, ekolojik tasarım ve mimari gibi pek çok yöntemden faydalanır.Ekolojik köylerin ortaya çıkmasına sebep olan faktörler arasında, dünya üzerinde giderek çoğalan çevre kirliliği, kültürel yapının çökmesi gibi nedenler sayılabilir.

Dünya genelinde pek çok ekolojik köy örneği mevcut. İnsanların ilgisini çeken bu ekolojik köylere her yıl yüz binlerce turist akın ediyor. Dünya üzerinde yer alan ekolojik köyleri Biletall Blog’da sizler için derledik.

Findhorn – İskoçya

Bilinen en eski ekolojik köyler arasında yer alır. Findhorn’un nüfusu yaklaşık 500 kişi. Her sene binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Çok büyük ilgi toplayan bu köyde eczane, kitapçı ve atölyeler gibi pek çok iş kolu var. Ayrıca Findhorn’de sağlık ve sanat dalları hakkında da eğitimler veriliyor. Doğayla iç içe olan bu sevimli köyü görmekte yarar var.

Ravensca – Romanya

Romanya’da bulunan bu şirin köyü ziyaret ederek, tabiatla olan harika uyumuna şahit olabilirsiniz. Ülkemizdeki Karadeniz yaylalarını anımsatan bu köyde insanlar,işlerini severek yapmaktalar. Yaptıkları işi sevmelerinden dolayı da sürekli üretim halindeler. Ravensca, rakım olarak oldukça yüksek. Çoğu zaman yoğun sislere de sahne oluyor. Görüntüsü, manzarası, doğallığıyla kusursuz bir köy. Ekolojik hayata yönelmiş olan bu insanlar, tarıma ağırlık veriyorlar. Bunun yanında hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar.
 
SiebenLinden – Almanya

45 hektarlık bir alana kurulmuş olan SiebenLinden köyünde 120 kişi yaşıyor.Bu köyde yaşayan insanlar elektrik ihtiyaçlarını, kurmuş oldukları güneş enerjisi panellerinden sağlıyorlar. Bu köydeki evler samandan yapılmış ve oldukça güzel görünüme sahiptir. Ayrıca bu köyde yaşayan insanlar ısınma ihtiyaçlarını ise ağaçlardan sağlıyorlar. Köyde yaşayan insanlar meyve ve sebze ihtiyaçlarının yüzde 80’ini kendi yetiştirdikleri ürünlerden alıyorlar. Yoğun çalışmaları ile bu oranı yüzde 100’e çıkarmak istiyorlar.

Auroville – Hindistan

Auroville köyü, UNESCO kuruluşunun da desteklediği bir köy. Her şey Mısırlı bir anne ile Türk bir babanın ekolojik köy kurma hayalleriyle başladı. Onların eseri olan, hızla popülerleşen bu köyün nüfusu 2500 civarında. Organik tarım, ağaçlandırma gibi birçok önemli işlere imza attıkları için bu köyde yaşayan insanlar çok mutlu. Yer altı ve yer üstü su kaynaklarından faydalanan bu köyde sağlık hizmetleri ile kamu kurumları da mevcut. UNESCO’nun dışında Hindistan da bu köye ciddi destek veriyor.

Devon – İngiltere

Pek popüler bir eko köy olmasa da çalışmaları ve uğraşları ile kendi kendine yeten bir köy konumunda. Tarımla uğraşan bu insanlar, doğanın sunduğu bütün nimetlerden faydalanıyor. Muhteşem manzarasının yanında hayvancılık da yapıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder