11 Mayıs 2018 Cuma

Elektronik Pasaport (E-Pasaport) Nedir? Elektronik Pasaport (E-Pasaport) Fiyatları

Eski pasaportlarda yer alan bilgilerin yanı sıra parmak izi ve emniyet görevlilerinin özel cihazlar yardımı ile okuyabileceği bir biyometrik alanı olan e-pasaportlar tüm bu pasaport kontrol işlemlerine hız kazanmıştır. Çünkü üst düzey güvenlik önlemlerine sahiptir.

Yurtdışına çıkarken yapılan sıkı pasaport kontrollerinde oluşan uzun ve yavaş ilerleyen pasaport sıraları hep çok yorucu olmuştur. Bu sıraların bu şekilde olmasının sebeplerinden biri de sahte pasaportla geçişlere engel olmak için pasaportların manuel kontrol edilmesi ve kişilerin bilgilerinin insan gücüyle eşleştirilmesi olmuştur. Ancak kullanımına başlanan e-pasaportlar sayesinde bu durum daha iyi hale gelmiştir.

Çipli pasaportların eski pasaportlardan farkı ise, eski pasaportlarda yer alan bilgilerin yeni pasaportlarda bir yongaya gizlenmiş olması. Özel cihazlara sadece emniyet mensupları tarafından okutulabilen bu pasaportlar sayesinde pasaport işlemleri daha güvenli ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Biletall Blog olarak hazırladığımız e-pasaport sistemi hakkındaki bilgilere gelin hep beraber bakalım.

Elektronik Pasaport Geçiş Sistemi

Havaalanlarındaki yoğun beklemeyi önlemek ve sahte pasaport ile geçişleri engellemek amacıyla 2013 senesinde ilk olarak Atatürk Havaalanı’nda faaliyete geçen E-pasaport, günümüzde tüm havaalanlarında kullanılmaya başlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün koordine ettiği bu sistemle artık vatandaşlar pasaport kuyruklarında beklemeden hızlı bir şekilde pasaport işlemlerini yapabilecek.

Elektronik Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Elektronik pasaport başvuruları Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından alınmaktadır. Emniyetten alınan randevudan sonra gerekli belgeler ile şubeye gidilir. Elektronik pasaport için gerekli olan belgeler şu şekildedir;

Umuma Mahsus Pasaport

    Nüfus cüzdanı
    2 adet biyometrikfotoğraf (Biyometrik fotoğraflar 32 x 36 arasında olmalı)
    Eski pasaport varsa, iade için getirilmeli
    Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair makbuz
    Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair makbuz

Hususi Pasaport

    Memurun, çalıştığı kurumca imza sirküsü gönderilmiş, yetkili kişi tarafından onaylanmış pasaport talep formu.
    Nüfus cüzdanı
    Parmak izi
    Pasaport cüzdan bedelinin ödendiğine dair dekont

Hizmet Damgalı Pasaport

    Kişinin, çalıştığı kurum tarafından onaylanmış pasaport talep formu
    Nüfus cüzdanı
    2 adet biyometrik fotoğraf
    Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont
    Eski pasaport varsa, iade için getirilmeli

Elektronik Pasaport Başvurusu

Elektronik pasaport başvurusunda bulunacak kişilerin ilk önce emniyetten randevu almaları gerekiyor. Oluşturduğunuz randevuda aksilik çıkması durumunda, randevunuzu iptal edebiliyorsunuz. Bir ayda üç kere randevu iptali yapabilirsiniz. Umuma mahsus pasaportlar en fazla 10 yıllık veriliyor. Bu süre 18 yaşından küçükler için ise 5 yıl ile sınırlı.

Emniyetten randevunuzu aldıktan sonra gerekli olan belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Daha sonra pasaport harç bedeli ile defter bedelini ödeyerek makbuzu dosyanıza koymanız gerekiyor. Tüm bu işlemleri bitirdikten sonra elektronik pasaport başvurusunu yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra elektronik pasaportlarınız PTT aracılığıyla 10 iş günü içerisinde ev adresinize yollanır.

Elektronik Pasaport Ücretleri

1 Ocak 2018 itibariyle pasaport ücretleri aşağıda verdiğimiz şekilde belirlenmiştir.

2018 pasaport harç bedelleri şu şekilde;

6 aylık pasaport harç bedeli – 137,40TL

1 yıllık pasaport harç bedeli – 200,80TL

2 yıllık pasaport harç bedeli – 327,80TL

3 yıllık pasaport harç bedeli – 465,50TL

4-10 yıllık pasaport harç bedeli – 656,00TL

Ayrıca elektronik pasaport cüzdan bedeli ise 108,00TL olarak belirlenmiştir.

25 yaşın altında öğrenciler için pasaport harç bedeli alınmamaktadır. Öğrenci belgesi ibrazı ile yalnızca cüzdan bedeli (108TL) ödeyerek öğrenciler elektronik pasaport sahibi olabilirler.
Pasaport’u Aldım, Uçak Biletimi Nasıl Alacağım?

Elektronik pasaporta sahip olduktan sonra tek yapmanız gereken, seyahat etmek istediğiniz ülkenin uçak bileti fiyatlarına göz atmak olacaktır. Hangi uçak firmalarının gitmek istediğiniz ülkeye seferi var, saat kaçta, fiyatları ne kadar gibi sorulara yanıt bulmak için Biletall.com Uçak Bileti sayfasından bilet sorgulaması yaparak, isterseniz biletinizi rezerve edebilir veya online satın alabilirsiniz.

E-Pasaport işlemleri kadar uçak biletinizi Biletall.com’dan ayırt etmeniz veya satın almanızda önemlidir. Biletinizi seyahat planınıza kesinlikle dahil etmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder