29 Ağustos 2017 Salı

Bodrum’un Müzeleri Hakkında Bodrum Tarihi Mekanları

Bodrum’un antik yapısı, Bodrum’un yeraltı ve yer üstü kaynaklarının temellerini oluşturmaktadır. Bilim ve sanata ışık tutan müzeler; geçmişte yaşayan insan topluluklarının yaşam biçimlerini ortaya çıkarmaktadır.

Bodrum‘un geçmişi barındıran müzelerini değerli okurlarımız için derledik;

1-Halikarnas Mozolesi (Mausoleion(Mazole) Açık Hava Müzesi)

Halikarnas Mozolesi

Dünya’nın 7 harikasından birisi olarak kabul edilmektedir. Bodrum’un görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Mausoleion(Mazole) Açık Hava Müzesi, Karya Kralı Mausoleion’un mezarlığını ve anıtını bulundurur. M.Ö. 353 yılında Kraliçe Artemis’in isteği üzerine yapılmıştır.

Anadolu depremlerinin yıkıcı etkisinin sonucunda yapılar, büyük hasar görmüştür. Müzenin yapımında kullanılan taşlar Bodrum Kalesi’nin ana malzemesini oluşturmaktadır. Müzenin Rölyefli parçaları British Museum’da sergilenmektedir.

Müzeyi, yaz mevsiminde 08.30-19.00 saatleri aralığında; kış mevsiminde 08.30-17.00 saatleri aralığında ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günleri müze kapalıdır. Müzeye giriş ücreti ise 10 TL’dir. Daha fazlası için…

2-Osmanlı Tersanesi

Osmanlı Tersanesi

Bodrum Osmanlı Tersanesi, önemli bir limandır. Ticaret hacmi oldukça geniştir. Bodrum’un Marina’nın kuzey’inde yer alır. Restore edilerek bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

Tarihi kökeni 1775’li yıllara kadar dayanmaktadır. 1770’li yıllarda Rus donanması tarafından yok edilen bu tarihi, Osmanlılar tarafından restore edilerek yeniden yapılandırılmıştır. Osmanlı Tersanesi’nin arka kısmında bir Osmanlı Mezarlığı bulunmaktadır.

3-Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Sualtının gizemli dünyasını gözler önüne seren bir müzedir. Bodrum Kalesi’nin içerisinde bulunan müze, Rodos Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Önemli bir koleksiyon arşivine sahiptir. Müzeyi, yaz mevsiminde saat 08.30-18.30 saatleri aralığında; kış mevsiminde 08.30-16.30 saatleri aralığında ziyaret edebilirsiniz. Kış mevsimi Pazartesi günleri kapalıdır. Müzeye giriş ücreti ise 30 TL’dir. Daha fazlasını dilerseniz; sizi buraya alalım.

4-Zeki Müren Müze Evi

Zeki Müren Müze Evi

Türk müziğinin usta sanatçısı Zeki Müren’in Bodrum’daki evidir. Yaşamının son günlerini, Bodrum’daki evinde geçirmiştir. Zeki Müren Müze Evi 1977 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müzeyi, yaz mevsiminde saat 08.30-19.00 saatleri aralığında; kış mevsiminde 08.30-17.00 saatleri aralığında ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günleri müze kapalıdır. Müzeye giriş ücreti ise 5 TL’dir. Daha fazlası için tık tık…

5-Bodrum Antik Tiyatro

Bodrum Antik Tiyatro

Klasik Çağ’ın mimari özelliklerini yapının temelini oluşturmuştur. Klasik Çağ mimarisinin en önemli yaşayan örneklerinden birisidir. Bodrum’un Göktepe Dağı’nın tepesinde bulunmaktadır. Doğayı ayaklarınızın ucuna seren bir manzarası vardır. Anadolu’nun en eski Antik Tiyatrosu’dur. 1960’lı yıllarda restore edilerek son görünümüne kavuşmuştur.

Müzeyi, yaz mevsiminde saat 08.00-19.00 saatleri aralığında; kış mevsiminde 08.00-17.00 saatleri aralığında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücretsizdir. Daha fazlası için buraya…

6-Bodrum Kalesi


Bodrum kalesi
Bodrum’un en önemli simgelerinden birisidir. Bodrum Marina’ya oldukça yakın bir mesafede bulunmaktadır. 1402 yılında inşası başlanan tarihi yapı, 1522 yılında tamamlanabilmiştir. Rodos Şövalyeleri tarafından yaptırılmıştır.

Tarihi yapıyı oluşturan 5 tane ana kule vardır. Bu kuleler ise şunlardır; İngiliz,Fransız, Alman, İtalyan ve Yılanlı şeklinde sıralayabiliriz. Kalenin iç kısmı Osmanlılar tarafından restore edilerek onarılmıştır. Kalenin içinde yer alan kilise, camiye dönüştürülmüştür. İçerisinde ayrıca Türk Hamam’ı bulunmaktadır.

Müzeyi, yaz mevsiminde saat 08.30-18.30 saatleri aralığında; kış mevsiminde 08.30-16.30 saatleri aralığında ziyaret edebilirsiniz. Kış mevsimi Pazartesi günleri kapalıdır. Müzeye giriş ücreti ise 30 TL’dir.

7-Mindos Kapısı ( Myndos Kapısı)

Mindos Kapısı

M.Ö. 360’lı yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Büyük İskender’in lanet ettiği kapı olarak bilinmektedir. Büyük İskender’in cesur askerleri kapının önündeki hendeklerden dolayı geçememiştir.

Kapının yakınlarında mezarlıklar bulunmaktadır. Bu mezarlıklarda, Türk kültürünün esintileri ve Roma kültürünün esintileri hakimdir.

Bodrum’un kültürel değerlerini yerinde görmek istiyorsanız; sizin için en ucuz uçak biletlerini inceleyip,satın alabilirsiniz. Muğla otobüs biletlerine de göz atmak istersiniz sizi buraya alalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder