29 Ağustos 2017 Salı

Tunceli’nin Festivalleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tunceli az ama yeterli sayıda festivale sahip şehirlerimizden.Tunceli halkının benimsediği ve yaşattığı festivaller var. Yörenin sahip olduğu değerler bu etkinlikler sayesinde nesilden nesile aktarılıyor. Tunceli’nin festivalleri genelde yaz döneminde organize ediliyor.

Çemişgezek Dut ve Peynir Festivali

Çemişgezek ilçesinde her yıl 26-28 Haziran tarihlerinde düzenlenir. 1998’den beri gelenek halini alan etkinlikte insanlar bir araya gelip kaynaşır ve yörenin ürünlerini tadar. Ürünlerin il içinde ve dışında tanıtılması açısından son derece önemlidir.

Pertek Dut Festivali

Pertek ilçesinde temmuz ayı içinde organize edilir. Festival kapsamında çekirdeksiz dut başta olmak üzere meyveler tanıtılır. Bu tarihlerde ilçeye geziler düzenlenerek maddi manevi hareketlilik sağlanır.

Munzur Kültür ve Doğa Festivali

İlk kez 28 Temmuz 2000’de Tunceli Belediyesi tarafından düzenlenen festival gelenek halini almıştır. Kentin en geniş kapsamlı festivalidir. Fotoğraf sergisi, konserler, halk oyunları, film gösterisi, panel, söyleşi, imza seansları gibi aktiviteler insanlara sunulur. İl turizmini canlandıran festivalin Tunceli dışından da takipçileri var.

Bal Festivali

17 yıldır yapılan festivalde Pülümür Balı tanıtılır. Tunceli’nin yurt dışından da ziyaretçi aldığı nadir festivallerdendir. 2007’de Berlin Belediye Başkanı Pülümür’e gelip festivali desteklemişti. Konserler ile insanların canlı müzik ihtiyacı karşılandıktan sonra bal yarışması yapılır ve en iyi / en kaliteli balı üretene ödül verilir.

Görüldüğü üzere Tunceli’nin diğer illere göre az festivali var. Ancak bu festivaller o kadar yoğun katılım ile geçiyor ki, çok festivali olan şehirler o rakamı yakalayamıyor. Tunceli halkı ile bütünleşmek için festival ortamları elverişlidir. Otobüs bileti bakarsanız Bilet Bayi’nin hesaplı seçeneklerini unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder