29 Ağustos 2017 Salı

Çanakkale’nin Tarihi Mekanları Gezilecek Yerleri

Dillere destan tarihiyle ülkemizin en önemli şehirlerinden olan Çanakkale, tarihi ve kültürel değerleriyle oldukça özel bir yere sahip. Siz de tarihin izlerine şahitlik etmek isterseniz, listemizden yardım alabilirsiniz;

1-Aynalı Çarşı

Aynalı ÇarşıAynalı Çarşı, 1889 yılında II. Abdülhamid’in padişahlığı sırasında şehrin önde gelen ailelerinden Eliyau tarafından inşa ettirilmiştir. Önceden çarşının içinde atlar için koşum takımı yapan ve süs eşyası satan dükkanlar yer alırmış. Çarşı da adını ayna adındaki at gözlükleri satan dükkanların fazla olması nedeniyle buradan almıştır. Ayrıca çarşıyla ilgili kayıtlar incelendiğinde Aynalı Çarşı’nın İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın minyatürü olduğu anlaşılıyor.

Çarşı şehre has hediyelik eşyalar satan çok sayıda dükkanıyla günümüzde hediyelik eşyalar satılan küçük bir alışveriş merkezi haline gelmiştir. Kemal Paşa Mahallesi’ne bağlı Çarşı Caddesi üzerinde yer alan Aynalı Çarşı, merkezi bir konumda olduğu için buraya yürüyerek de ulaşım sağlanabiliyor.

2-Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana KilisesiBozcaada’nın Rum Mahallesi’nde yer alan ve 1869 yılında inşa edilmiş olan Meryem Ana Kilisesi, günümüzde Ortodoks Rum cemaatinin Bozcaada’daki ibadete açık tek kilisesi olma özelliğine sahip. Sadece Pazar günleri sabah 08:00’da yapılan ayinde açılan kilise, Pazar günleri dışında ise sürekli kapalı.

3-Truva Antik Kenti

Truva Antik KentiDünya Miras Listesi’nde yer alan Truva Antik Kenti, M.Ö. 3000-2500 yıllarında yerleşim yeri olarak kurulmuş, dünyanın en meşhur arkeolojik kentidir. İlk yerleşim yeri olmasıyla birçok medeniyeti bünyesinde barındırmış kentte ilk arkeolojik kazı 1871 yılında Heinrich Schliemann tarafından yapılmış, günümüzde ise Prof. Dr. Manfred Korfmann tarafından devam ettirilmektedir.

Ayrıca kentin Türk yurdu olduğu yönünde görüşler de vardır; Sultan II. Mehmet 1462 yılında Midilli’yi kuşattığında Truva’da durup “Tanrı, yıllar sonra olsa bile bu kentin ve yaşayanların intikamını bana nasip etmiştir” demiş. Başka bir görüşe göre de Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetmesinin ardından Truva’ya gelerek, Truvalı kahramanların anısına kurban kesmiş ve “Truvalıların öcünü aldım” demiştir. Bunların yanı sıra M. Kemal Atatürk’ün de Büyük Taarruz’da “Truva’nın intikamını aldım” dediği öne sürülüyor.

4-Dardanos Tümülüsü Salonu

Dardanos Tümülüsü SalonuÇanakkale merkezin Çınarlı Köyü sınırları içinde 1959’da bulunan Dardanos Tümülüsü, antik çağda bölgeye ismini veren Kral Dardanos’un şehri olan Dardanos antik kentinin kurucularının aile mezarı olmasıyla önemli bir yere sahip. Mezar odası içinde altın takılar, taş ve pişmiş toprak kaplar, pişmiş toprak heykeller ve yazıtlı bronz kapların bulunduğu 300’den fazla arkeolojik obje teşhir ediliyor.

5-Dur Yolcu Anıtı

Dur Yolcu Anıtı“Dur Yolcu” şiirinin iki mısrası ile iki figürden oluşan anıt, Değirmen Burnu Tabyası’nın ardındaki tepenin yamacında bulunuyor. 1960’da Asteğmen Seyran Çebi tarafından yaptırılan anıt, Çanakkale Boğazı’ndan geçen bütün gemilerin görebileceği bir konumda olmasının yanı sıra Çanakkale tarafından da görülebilecek bir konumda. Geceleri aydınlatılan anıt, hem tarihi önemiyle hem de ihtişamıyla ziyaretçilerini etkisi altına alıyor.

6-Seddülbahir Eski Cami

Seddülbahir Eski CamiGelibolu Yarımadası’nın güneye bakan uç kısmında yer alan Seddülbahir Eski Cami, şehrin Eceabat ilçesine 33 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1656-1659 yılları arasında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın Seddülbahir Kalesi’ni inşa ettirmesinin ardından kaleyi yapan ustaların ve kale dizdarlarının eş ve çocuklarını da buraya getirmeleriyle Seddülbahir Köyü kurulmuştur. Eski Cami’nin de bu tarihler arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Siz de Seddülbahir Köyü’nde yer alan Eski Cami’yi ziyaret ederek, hem tarihi hem kültürel bir tura çıkabilirsiniz.

7-Saat KulesiSaat Kulesi

Mimarisiyle dikkat çeken Saat Kulesi, II. Abdülhamit tarafından yaptırılmış şehrin en önemli yapılarından ve sembollerindendir. Kule dört bölümden oluşuyor; ilk bölümünde balkon, en üst katında ise kadranlı saati yer alıyor. Ayrıca kulede kemerli bir çeşme de yer alıyor. Saat Kulesi iskelenin yanında, barlar sokağı ve çimenlik Kalesi’ne giden yol üzerinde bulunuyor.

8-Saruca Paşa Hamamı

Saruca Paşa HamamıGelibolu’daki en büyük hamam olan ve 1931 yılında inşa edilen Saruca Paşa Hamamı, adını kurucusu olan Saruca Paşa’dan alır. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan hamam; soğuk, sıcak ve halvet bölümü olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Hamamın içerisindeki mermer çizme, bu hamamın bir asker tarafından yaptırıldığına işaret eder. Ancak mermer çizme günümüzde hamamda değil, Gelibolu Tanıtım Merkezi’nde teşhir edilmekte. Ayrıca Gelibolu’nun Alaaddin Mahallesi’nde yer alan hamam kolay bir ulaşıma da sahip olmasıyla tatiliniz esnasında ziyaret etmeniz gereken noktalar arasında.

9-Çanakkale Şehitler Abidesi

Çanakkale Şehitler AbidesiÇanakkale‘nin sembollerinden olan Çanakkale Şehitler Abidesi, Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Boğazı’nın ucunda yer alan Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe’sinin üzerinde bulunuyor. İsmail Utkular, Doğan Erginbaş ile Feridun Kip tarafından tasarlanan abidenin temeli 19 Nisan 1954’de atılmış ve şehitlik 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır.

41,7 metre yüksekliğinde olan abide, dört ayak ve bir kubbeden oluşuyor. Tavan kısmına mozaikten Türk bayrağının işlendiği şehitliğin şeref holünde M. Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” şiirinden bir dörtlüğün yazılı olduğu lahit taşı yer alıyor. 4 ayağında 8 rölyefin bulunduğu abidenin denize bakan 4 rölyefi deniz savaşlarını, karaya bakan 4 rölyefi de kara savaşlarını anlatıyor.

10-Gelibolu Yarımadası

Gelibolu YarımadasıKöklü bir tarihe sahip olan Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı’nın en önemli ve en güzel parçalarından birini oluşturuyor. Tarihe tanık olan yarımadada Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen 60.000’den fazla askerin mezarları ve anıtları yer alıyor. Tarihi sit alanı olarak adlandırılan anıt ve mezar bölgesiyle en çok ziyaret edilen alanlardan olan ada sadece tarihi açıdan değil, turistik bakımdan da büyük bir önem taşıyor.

11-Yeni Zelanda AnıtıYeni Zelanda Anıtı

Eceabat ilçesindeki Conk Bayırı üzerinde yer alan Yeni Zelanda Anıtı, Mimar S. Hurts Seager tarafından tasarlanmış ve 1925 yılında inşa edilmiştir. 4 Yeni Zelanda Anıtı’ndan biri olan anıtın duvarının üzerinde 865 askerin adı bulunuyor. Ayrıca her yıl 25 Nisan’da anıtın önünde anma törenleri yapılmaktadır.

12-Hisarlık TepeHisarlık Tepe

Çanakkale’nin sembollerinden olan Çanakkale Şehitler Abidesi’ni ve Troya şehrini bünyesinde barındıran Hisarlık Tepe, 19. yüzyılda Alman Arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen eski bir yerleşim yeridir. Bölgede yapılan kazılarda bulunan tüm hazineler Almanya’ya kaçırılmış, sonrasında II. Dünya Savaşı sırasında ise Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmiş ve Rusya’ya götürülmüştür. Siz de şehrin simgeleri haline gelmiş ve tarihte hem değeriyle hem de hikayesiyle yer etmiş tarihi yapıları görmek için Hisarlık Tepesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

13-Gelibolu Mevlevihanesi

Gelibolu MevlevihanesiHamzakoy’da yer alan ve 1621’de Azade Mehmet Dede ve dervişleri tarafından yapılan mevlevihane, mevlevihaneler arasındaki en büyük alana sahip olmasının yanı sıra oldukça büyük bir semahaneye de sahip olmasıyla dikkat çekiyor. II. Selim döneminde kapsamlı bir onarımdan geçen Gelibolu Mevlevihanesi, uzun süre askeri alanın içerisinde kalmasının ardından 1994 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından alınarak, restore edilmiştir. Restorasyon çalışmalarının ardından hizmete açılan mevlevihanenin kuzey kısmında semahane ve türbe, güney kısmında ise dedeler mezarlığı yer alıyor. Mevlevihane, ihtişamlı mimarisiyle de şehirde mutlaka görmeniz gereken tarihi eserlerin başında geliyor.

14-BozcaadaBozcaada

Ülkemizin 3. büyük adası olmasının yanı sıra Çanakkale’nin de en güzel adası olan Bozcaada, 500 yıldır Türkler ve Rumların bir arada yaşadığı bir ada olma özelliğine sahip. Ada; farklı kültürleri bünyesinde barındırması, renkli sokakları, çarşısı, ünlü şarapların yapılmasını sağlayan bağ evleri, plajları, tarihi Bozcaada Kalesi, Rum Mahallesi, evlerin önündeki rengarenk çiçekleri, hareketli caddeleri ve temiz havasıyla oldukça renkli bir atmosfere sahip. Ayrıca adayı ziyaretiniz esnasında adanın en yüksek noktası konumunda olan Göztepe’ye çıkarak şehrin muhteşem manzarasının keyfini de çıkarabilirsiniz.

15-Gökçeada

Antik dönem yazarlarından Plinius’un Imbrus veya Imbros olarak bahsettiği Gökçeada’nın adı Osmanlı döneminde İmbros’tan İmroz’a dönüştürülmüş ve Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesi’nde de İmroz şeklinde geçmiştir. Günümüzdeki adını 29 Temmuz 1970’de alan Gökçeada, doğa güzelliği ve tarihiyle Çanakkale’nin en çok ziyaret edilen noktaları arasında.

Siz de Çanakkale’nin en güzel tarihi mekanlarında kültürel bir tura çıkmak isterseniz, Çanakkale uçak bileti ya da Çanakkale otobüs bileti seçeneklerimizi sorgulatarak, yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder