30 Ağustos 2017 Çarşamba

Hollanda Amsterdam'da Mutlak Gezilecek Yerler

Çoğu kişi Hollanda’yı düşündüğünde aklına Amsterdam’daki gece hayatı, kahve dükkanları ve laleler gelir. Fakat ülkede çok daha fazlası mevcut. Arnavut kaldırımlı şehir yolları, su kanalları, güzel ve geniş tarım arazileri, ikonik yel değirmenleri ve hoş plajları var. Turistlerin büyük bir kısmı Amsterdam’daki partilere katılıp ülkeden ayrılıyor. Neler kaçırdıklarının farkında değiller. Şehirden uzaklaşıp keşfedilecek etkileyici yerler görmek iyi olmaz mı? Nisan ve Mayıs dönemlerinde Utrecht’teki laleler insanın içini açıyor.

Ne Kadar Ödersin?

Konaklama: Pansiyonlar genellikle günlük 15-30 Euro arasında değişiyor. Amsterdam’daki en popüler pansiyonlar 45 Euro. Hostellerdeki özel çift kişilik odaların gecelik fiyatı 60-80 Euro’ya denk geliyor. Özel banyolu Wi-Fi hizmeti olan otellerin ücreti 50-60 Euro arası. Amsterdam’da kalacaksanız ve yoğun bir dönemse gecelik fiyatlandırma artıyor.

Yemek: Hollanda yiyecekleriyle ünlü değil ama iyi şeyler var. Poffertjes (pudra şekeri ile servis edilen kabarık minik krepler), gouda ve edam peynirleri, patat (özel küp patates) ve stroopwafels denediğinizden emin olun. Fast food gibi ucuz yemekler Maoz ve Walk to Wok’ta 10 Euro. Restoran yemekleri ise içecek dahil 15-25 Euro. Yemeğinizi kendiniz pişirecekseniz 40-50 Euro’luk bir bütçe sizi 1 hafta götürecektir. En ucuz Hollanda yemekleri (Febo gibi) 5-10 Euro arası gidiyor.

Ulaşım: Tren biletleri ucuz. Uzun mesafe en fazla 30, en kısa mesafe 5 Euro civarında. Örneğin Amsterdam’dan Rotterdam’a tren ile gidiş 26 Euro ve 40 dakika sürüyor. Ülke çok düz olduğu için bisikletin ulaşım ağındaki payı büyük. Günde 10 Euro’ya bisiklet kiralayıp istediğiniz gibi gezebilirsiniz. Şehir içinde trenler, tramvaylar ve otobüsler tek yönlü bir yolculuk için yaklaşık 3 Euro. Taksilerden kesinlikle uzak durun. En pahalı ulaşım taksilerde.

Aktiviteler: Müzelere giriş yaklaşık 20 Euro. Kiliselere giriş ücretsiz. Kanal turu için tekne kirası 24 Euro. Rotterdam’daki liman turu için 12 Euro ödersiniz.

Önerdiğimiz Günlük Bütçe: Sadece konaklama, yemek gibi temel ihtiyaçları en uygundan hesaplarsak 45-60 Euro günlük harcayacağınız miktar.

Tasarruf Yapmanın Yolları

Gereksiz Harcama Yapma: Bir kafede veya restoranda uzun süre oturmak için sürekli sipariş vermeye gerek yok. Kimse size imalı imalı bakmıyor. Özellikle kahve dükkanlarındaki şirin hediyelikler gözünüzü boyamasın. Fiyatları bir hayli fazla.

Müze Kartı Al: Bol vaktiniz varsa müze kartı iyi bir tasarruf sağlıyor. Bütün müzelere 60 Euro karşılığı girebilirsiniz. Sadece Amsterdam’da 32 müze var.

Pedal Çevir: Bisiklet en ucuz ulaşım şekli. Günde sadece birkaç dolara bisiklet kiralayabilirsiniz. Coğrafi yapı düz olduğu için zorlanmadan her yere gidebilirsiniz.

Ücretsiz Festivaller: Yaz boyunca herkes dışarıya çıkıyor. Bir ücretsiz konser, festival ve gösteriye katılabilirsiniz. Sevdiğiniz sanatçıları yerel bir etkinlik kapsamında izlemenin keyfi güzel olacaktır.

En İyi Yemeği Arama: Hollanda yemekte iddialı bir yer değil. Daha önce de söylemiştik. Dolayısıyla kendinize bir sürü sandviç hazırlayıp yollara düşebilirsiniz.

Neden Hollanda’ya Gitmeli?

Amsterdam’ı Gör: Ülkedeki turizmin başkenti olan Amsterdam deli olduğu kadar güzel ve sakin. Ünlü kanallar, tarihi evler, tonlarca park, müze, sanat, kahveciler… Amsterdam kesinlikle dünyanın en iyi şehirlerinden.

Kanal Turları: Amsterdam veya başka bir şehir olsun, kanal turlarını görmemezlikten gelmeyin. Kusursuz yapısı olan Hollanda kanalları hayatın ayrılmaz bir parçası. Kanal turu yapmadan Hollanda’yı anlayamazsınız.

Rotterdam’ı Keşfet: Rotterdam dünyanın en yoğun nakliye limanlarından biri. Amsterdam’ın gayretli rakibi olan Rotterdam, Amsterdam gibi tüm dikkati üstüne çekemeyebilir ama iyi dükkanları ve harika mimarisiyle ünlü. Bazıları Hollanda’ya gidip Rotterdam’a bakmıyor. Siz gözden kaçırmayın.

Tarihi Haarlem: Zengin ve ünlülerin eski, birinci sınıf evlerini gezin. Bu şehir Amsterdan’dan kısa bir bisiklet yolculuğu mesafesinde. Burada yapılacak şeyler arasında pazarları görmek, merkezi kilisenin olağanüstü motifleri karşısında donup kalmak var. Gürültülü Amsterdam’dan uzaklaşmak için de iyi bir alternatif.

Güzel Leiden: Amsterdam yakınlarındaki bu küçük kasaba tarihi bir öneme sahip. Amerika’ya yapılan keşifler sonra, yeni dünyaya gidenler buradan hareket etti. 17. yüzyıl binaları ve parkları ile dolu. Küçük müzeyi de gelmişken bir görün.

Yel Değirmenleri: Edam’da yel değirmenleri, tarım arazileri ve ünlü Hollandalı peynirin ismini aldığı şiirsel evler bulunuyor. Özenli bir kasaba olduğu hemen belli oluyor. Burada yemek yiyebilirsiniz. Katkısız Hollanda lezzetlerini güvenle tadın.

Çiçek Bahçesi: Keukenhof’ta 32 hektarlık muhteşem bitkilerle donatılmış dünyanın en büyük çiçek bahçesi var. Bu bahçe her yıl mart ve mayıs ayları arasında ziyarete açılıyor. Hollanda’yı resmetmek isterseniz daha iyi bir yer olamaz.

Daha Fazla Pedal: Hollanda iki tekerlekli taşımacılığa adanmış yollardan oluşuyor. 20 bin kilometrelik bisiklet yolu  bir maceraya açılan kapı gibi. Ülkenin tüm güzelliklerini bisiklet üstünde görebilirsiniz.

Ölümsüz Van Gogh: 1973’te açılan Van Gogh Müzesi’nde 500’den fazla orjinal eser sergileniyor. Eserlerin hikayesini de en doğru şekilde öğreniyorsunuz. Ziyaret ücreti 17 Euro. Çok yoğun olduğu için online rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Hollanda’ya en ekonomik şekilde uçmak için Amsterdam uçak biletlerini inceleyin. Portakalların diğer yazıları için buraya tıkla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder