10 Şubat 2015 Salı

Balıkesir tatili turistik mekanları otelleri ve yemekleri

Balıkesir
Bugün köy halkının gençleri Balıkesir Merkez'ine gelmektedir. Köyün ünlü yemekleri bulgur, tarhana, köye özgü olan çoban hamuru ve halka ekmektir. Köy halkı düğünlerden hoşlanır. Köyün düğün salonu herkese açıktır. Köyün düğün salonunu köy halkından biri olan İsmail Kabak yaptırmıştır. Köyde hıdrellez hayırları yapılmaktadır. Bu hayırlara Balıkesir Merkez'den birçok insan gitmektedir. Köyün bayramları diğer köylerdeki gibidir. Köyde ağalık, başlık parası ve töre cinayetleri yoktur. Köyün Halil Kır (Kır Oğlan soyundan gelmektedir) adında tahta bacaklı gazisi vardır. Köyün tek gazisidir. Köyde hemen hemen herkezin bir lakabı vardır. Köyün üç büyük dağı vardır. Bunlar büyükten küçüğe sıralanacak olursa Gölgeli Dağı, Kovantaş Dağı ve Kobaklı Dağıdır. Köy bu dağların arasındaki ovaya kurulmuştur. Köyde bazı efsanele vardır. Bunlar Gölgeli Dağında'ki dede, Ese Olayı, Çakıl Çeşmesinde cinlerin olduğu iddası, köy çobanlarının mezarlıkta ateş yandığını gördükleri iddası ve mezarlıkta yer altı canavarının olduğu iddasıdır. Bunların doğruluğu hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Düğünleri
Eski zamanlardaki köy düğünleri köyün bugünkü düğünlerinden farklıdır. Eskiden ilk önce kız istemeye gelinmektedir. Kız isteyen erkek evi mutlaka dünür olarak dört erkek getirir.Kız evi kabul ederse dört veya beş gün sonra nişan yapılır. Nişandan sonra hazırlıklar yapılıp sini adeti yapılır. Sini adetinde ilk önce küçük sini sonra büyük sini gelir. Küçük sinide; büyük sinide bulunanlardan az miktarda vardır. Büyük sinide; kırk civarı yağlı susamlı özel kare şekilli pide, çörek, tahinli helva, sütlaç, yağlı helva, pilav, kaliteli kumaş, yemeni, büyük bir tepsi baklava, yemekler ve çerezler vardır. Sini kız evine getirilir. Kız evinin erkek evine yolladığına çevre denir. Çevrede; fes, gölek, çorap, çiçek ve kese vardır. Çiçek sırça boncukdan yapılma bir süsdür. Kese ise kumaşdan yapılır ve süslenir. Nişandan sonra nikah olur.Nikahdan sonra da düğün hazırlıkları yapılır. Düğün salı gün başlar. Salı gün kız ve erkek tarafı akrabalarını da çağırarak Balıkesir Merkez'deki Hamam'a gider. Salı akşamı erkek eğlence olur. Köy meydanında erkekler toplanır.Bu eğlenceye haynk denir. thumb Ertesi gün kız evinde sepi serilir. Bu sepi kızın çeyizidir. Erkeklerin aşağıda eğlencesi vardır. Erekler dağılınca kadınların eğlencesi vardır. Erkeklerin eğlencesi sabah, kadınların ki ikindi vaktidir. Aynı gün erkek evinde keşkek, patatez yemeği, nohut yahnisi yapılır. Sadıçlara börek ve yemek verilir. Geri kalan yemekler köy halkına verilir. Akşam evinde yine haynk yapılır. Kadınlar haynkı erkek evinde yapar. Kemrelik denilen meydanda yine erkekler toplanır. İkinci haynk dağılınca akşam saatleri erkek ve kadın evinin akrabaları kız evinde toplanır. Kına yakılır. Kınada ağıt yakılıp kız övülür. Ertesi gün gelin kalkıp kınasını yakar. Saçını yıkar. Köydeki bir kadın geline gelinliğini giydirir. Gelin süslenince erkek evi yenge denilen akrabalarını toplayınca öğle vakti gelini alır. Yine haynk yapılır. Gelini kız evinden indirirler. Sandalyeye gelin oturtulur köy halkı geline bakar. Gelin eve çıkar. Yeniden erkek evi kızı almaya gelir. Kız büyüklerinin elini öper. Baba kızını bahçeye indirir. Baba kızın sırtını üç kez sıyazlar. Kız arabaya biner. Erkek evinde davullar çalınır. Kızı damadın babası erkek evine çıkarır. O gün gelin oruçlu olr. Gelin orucunu akşam Ezan'ı ile açar. Damadı sadıçları damatlığını giydirir. Damat abdestini alıp Yatsı Namazı'nı kılar. Sadıçlar ve Hoca tekbir ile damadı eve getirir. Damat sadıçların elini öper. Hoca dua okur. Damat koşarak yukarı çıkar. Sadıçlar damadın sırtına vurur. Damat gelince ayağa kalkar. İkisi birbirinin ayağına basmaya çalışır. Biri basar. Damat geline altın verir. Buna yüz görümlüğü denir. Damat gelinin yüzünü açar. Damat ile gelin gerdeğe girer. Bu düğün şekli artık köyde yapılmaz. Köy düğünlerini Balıkesir Merkez'in adetlerine göre yapar.
Efsaneler
Gölgeli Dağı'nın tepesinde birde yatır bulunmaktadır. Bir efsaneye göre bu dede çok eski yıllarda bu dağa çıkarken taş olmuştur. Şimdi ise burada dedenin türbesi vardır. Ayrıca dedenin taş olmuş bedeni de görülebilir. Yatırın dibinde birde mağara bulunmaktadır. Balıkesir Merkez'den de birçok insan bu türbeyi ziyarete glirler. Ayrıca hıdrellez hayırında insanların en ziyaret ettiği yerlerden biri yine bu türbedir. Köyün diğer ilginç olayı Ese Olayıdır. Ese adında bir adam gece tarlasına bostan beklemeye gitmiştir. Amacı gece bostanlarının çalınmasını önlemekmiş. Sabah Ezanı okunacağı sıra artık evine dönmeye karar vermiş. Çünkü artık sabah olacak, insanlar tarlaya gidecekmiş. Böyle olunca zaten bostanlar çalınamazmış. Ese atı ile Başpınar çeşmesinin dibinden geçerken at birden yürüyemez olmuş. Ese ata kırbaç ile vursa da at gidememiş. Ezan okununca at birden normalce yürümeye devam etmiş. Yani Başpınar çeşmesinde şeytan olduğundan at gidememiştir. Ama Ezan okununca şeytan atın üzerinden kalkıp kaybolmuştur. Başpınar çeşmesinin şeytanlı olduğu tüm köylüler tarafından bilinmektedir. Çakıl çeşmesinde cinlerin olduğu iddasını bazı köylüler tarafından ortaya atılmış bir iddadır. Bir karı koca gece tarlada beklererken köyün Çakıl denilen çeşmesinde cinlerin düğün yaptığını gördüklerini söylemiştir. Ayrıca köyün çobanları mezarlıkta ateş yandığını gördüğünü söylemektedirler. Ayrıca bazı köylülerde mezarlıkta yer altı canavarının olduğunu söylemiştir. Yine bunlarında doğruluğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder