14 Şubat 2015 Cumartesi

Güney Afrika tatili turistik mekanları otelleri ve leziz yemekleri

Güney Afrika
Afrika'nın Geçmişi: Güney Afrika’daki arkeolojik bölgeler, kazılar ve mağaralar bölgenin tarihinin üç milyon yıl öncesine dayandığını ispatlamaktadır.
Güney Afrika’nın bilinen yazılı tarihi, Doğu Hindistan’dan Güney Afrika’ya geçen Avrupalı denizcilerin raporlarıyla başlar ve bölge ile bilinen ilk tarih, Portekizli denizci Bartolomeu Dias’ın ülkeye geldiği 1488 yılıydı. Bartolomeu Dias, Lisbon’a döndüğünde, ‘Fırtınalar Burnu’ adını verdiği bu keşif hikâyesini ülkesine götürdü. Ama onun kefili Denizci Henry, farklı bir isim seçti: Ümit Burnu. Çünkü onlara göre Ümit Burnu onları Portekiz’de aranan zenginliği Hindistan’a yönlendirmişti. 17. ve 18. yüzyıl boyunca da ülkeye Hollandalılar yavaş yavaş yerleşip hâkim oldu.
1795’de Büyük Britanya, Avustralya’ya ve Hindistan’a giden yol üstünde bir durak olarak kullanmak amacıyla Ümit Burnu’nu işgal etti. Büyük Britanya’nın burayı işgal etmesinin bir başka sebebi ise bölgenin Fransa’nın eline geçmesini engellemekti. 1803’de bölge tekrar Hollandalıların eline geçse de İngilizler bölgeyi geri aldı. Bölgede altın ve mücevherin bulunması üzerine bu coğrafyaya göç akınları başladı. Ülkede refah düzeyi artmaya başladı. Hollandalılar bölgenin kuzeyine çekildi ve burada kendi cumhuriyetlerini kurmaya çalıştılar. Üç yıl süren Boer savaşı sonunda 1902’de Güney Afrika Birliği, ırk ayrımcılığına maruz kaldı. Afrika’ azınlık konumundaki beyazlar yüksek standartlarda yaşamlarını sürdürürken çoğunluktaki zenciler tıpkı Tanzanya ve Gana’dakiler gibi eğitim, barınma, gelir standartlarından mahrum kaldılar. Irk ayrımcılığının kaldırılmasına rağmen halen çoğu zenci yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Ekonomi
Güney Afrika'da Ekonomiye genel bakış:
BM sınıflandırmasına göre, Güney Afrika orta gelirli ülkeler arasında yer alır. Bol kaynaklara sahip olan ülke, gelişmiş finans sektörü ve taşımacılık sektörleri ve enerji kaynakları ülkenin ekonomisinde büyük payı vardır. Ülkenin, tüm bölge boyunca mal dağıtabilen gelişmiş bir altyapı sistemine sahiptir.
Bazı özellikler bakımından ülke az gelişmiştir. Özellikle ticari faaliyetler şu dört merkezin etrafında toplanır: Cape Town, Elizabeth Limanı, Durban ve Pretoria. Bu bölgeler dışında gelişme sınır seviyededir ve yoksulluk oranı tüm çabalara rağmen oldukça yüksektir. Güney Afrika dünyada en büyük gelir eşitsizliğine sahip ülkelerden biridir. Her ne kadar ırkçılık bitmiş gibi görünse de azınlık olan beyazlar diğerlerinden çok daha zengindir ve refah düzeyleri çok daha yüksektir. Ülkede çözümlenmesi beklenen işsizlik, suç, rüşvet ve AIDS gibi büyük sorunlar vardır.
2000 yılında başkan Thabo Mheki ekonomik büyümeyi ve yabancı yatırımları arttırmak amacıyla özelleştirme politikasına başladı ve devlet tarafından yapılan gereksiz harcamaları kıstı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder